• Παθήσεις
  • Κύστεις ωοθηκών
  • Σοκολατοειδής κύστη

Σοκολατοειδής κύστη

Κύστη Ενδομητρίωσης

Ένα από τα πιο συχνά σημεία εντόπισης της ενδομητρίωσης είναι οι ωοθήκες. Παρουσιάζεται με τη μορφή κύστης (ή κύστεων αν εμπλέκονται και οι δύο ωοθήκες), με αιματηρό υγρό. Το υγρό αυτό αποτελεί παλαιό αίμα που έχει πήξει και σκουραίνει από την παραμονή του στην κύστη της ωοθήκης, μοιάζει πολύ με το χρώμα της σοκολάτας και γι’ αυτό το λόγο οι κύστεις αυτές ονομάζονται σοκολατοειδείς κύστεις. Συχνά συνυπάρχει ενδομητρίωση και σε άλλα σημεία της γυναίκειας πυέλου, όταν υπάρχουν σοκολατοειδείς κύστεις. Η επιστημονική τους ονομασία είναι ενδομητριώματα.

Είναι σύνηθες να μην παρουσιάζουν συμπτωματολογία παρά μόνο όταν συνυπάρχουν και σε άλλα σημεία εστίες ενδομητρίωσης (π.χ. περιτοναϊκή/οπισθοπεριτοναϊκή ενδομητρίωση). Η ύπαρξη σοκολατοειδών κύστεων μπορεί να υποδηλώνει και την ύπαρξη συμφύσεων στην κοιλιακή χώρα και ειδικά εάν εμπλέκονται και οι δυο ωοθήκες,  είναι συχνή η εμφάνιση ενδομητρίωσης και στο έντερο. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες δημιουργίας των σοκολατοειδών κύστεων καθώς και της ενδομητρίωσης.

Η διάγνωση μπορεί να γίνει με διακολπικό υπερηχογράφημα όπου απεικονίζονται κύστεις μέσα στις ωοθήκες που παρουσιάζουν χαρακτηριστική  ηπερηχογραφική εικόνα λόγω του περιεχόμενού τους. Η οριστική διάγνωση, αλλά και η θεραπεία των ενδομητριωμάτων γίνεται με λαπαροσκόπηση. Στην λαπαροσκόπηση αφαιρείται η κύστη μαζί με το τοίχωμά της (κάθε κύστη σοκολατοειδής ή μη αποτελείται από δύο μέρη: τοίχωμα και περιεχόμενο), χωρίς να επηρεαστεί η υπόλοιπη ωοθήκη, έτσι ώστε να μην υπάρχουν μελλοντικές επιπλοκές στην γονιμότητα της γυναίκας. Εξάλλου  η πιθανότητα κακοήθειας των ενδομητριωμάτων και η εμφάνισης ενδομητριωειδούς καρκινώματος είναι πολύ σπάνια και για το λόγο αυτό συνήθως, διανοίγονται χειρουργικά οι σοκολατοειδείς κύστεις και αφαιρείται μόνο το τοίχωμά τους, ενώ αναρροφάται το σοκολατοειδές υγρό και πλένεται με φυσιολογικό ορό η πύελος.

Σε γυναίκες μετά την ηλικία των 40 ετών που έχουν τεκνοποιήσει συνήθως αφαιρείται ολόκληρη η ωοθήκη (μαζί με την κύστη) λόγω μεγαλύτερης πιθανότητας παρουσίας κακοήθειας. Με την εξαίρεση ολόκληρης της ωοθήκης αποφεύγεται το σπάσιμο της κύστης κατά την χειρουργική αφαίρεση. Στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που δεν έχουν ακόμη παιδιά, θα πρέπει να αφαιρούνται με τον τρόπο που προαναφέρθηκε. Η μή αντιμετώπισή τους μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην γονιμότητα της γυναίκας. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί  ότι η ενδομητρίωση, όποια και να είναι η εντόπισή της, δεν είναι απαραίτητο να παρουσιάζει συμπτώματα. Πολλές φορές το κύριο σύμπτωμα είναι η δυσκολία σύλληψης και κατ΄επέκταση, εγκυμοσύνης.

Σχηματικά Διαγράμματα

Kάντε κλικ στις παραπάνω απεικονίσεις για να δείτε τη μεγεθυνση

Αφαίρεση Ινομυωμάτων

Διόρθωση Πρόπτωσης Μήτρας

Αφαίρεση Ενδομητρίωσης

Λαπαροσκοπικό Κέντρο Αθηνών

addressΛ. Βασιλίσσης Σοφίας 48 Αθήνα, 11528, Ελλάδα

phone210 72 26 880

fax210 72 43 859

emailinfo@endogynecology.gr

Παράρτημα Ναυπλίου

addressΑιγίου 2 & Σιδηράς Μεραρχίας, 21100, Ναύπλιο

phone6941522337, 27520 23414

fax210 72 43 859

emailinfo@endogynecology.gr

Κέντρο Ενδομητρίωσης Κύπρου

addressΙπποκράτειο Νοσοκομείο Λευκωσίας, Ψαρών 10, 2408 Εγκωμή, Λευκωσία

phone0030 6941522337, 00357 22502000

emailinfo@endogynecology.gr


endogynecology

Κέντρο Ενδομητρίωσης Κύπρου

Newsletter