Υστερεκτομή

ΥστερεκτομήΗ αφαίρεση της μήτρας αποτελεί χειρουργική τεχνική στη γυναικολογία, η οποία γίνεται για ποικίλους λόγους. Μεταξύ αυτών είναι οι διαταραχές στην περίοδο κατα την οποία παρατηρείται αύξηση της ποσότητας αίματος κάθε μήνα (μηνορραγία), αλλά και πιθανώς πόνος κατά την περίοδο (δυσμηνορροία). Η παρουσία ινομυωμάτων (καλοήθων, συνήθως, όγκων της μήτρας) μπορεί να προκαλούν τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά και αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιακή χώρα, ακόμα και πιεστικά φαινόμενα στην ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα την ανάγκη για συχνή ούρηση.

Η ενδομητρίωση είναι μια άλλη αρκετά συχνή πάθηση, με συχνότητα έως και μια στις επτά στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας. Προκαλεί πόνο στην κοιλιά και την μέση κατά την περίοδο, κατά τη σεξουαλική επαφή και μερικές φορές κατά την αφόδευση. Η θεραπεία της είναι η χειρουργική της αφαίρεση και, σε γυναίκες που έχουν τελειώσει με τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, η υστερεκτομή είναι η καλύτερη λύση ανακουφίζοντας τον πόνο στο μέγιστο δυνατό.

Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας, που βρίσκονται εξαρχής από ένα παθολογικό τεστ Παπανικολάου, μπορεί επίσης να οδηγήσουν στην αφαίρεση της μήτρας μαζί με τον τράχηλο αυτής, συνήθως σε γυναίκες που ολοκλήρωσαν την οικογένειά τους. Τέλως, κακοήθειες του σώματος της μήτρας, του τραχήλου αυτής και των ωοθηκών αποτελούν λόγο υστερεκτομής.

Η τεχνική της αφαίρεσης της μήτρας αποτελεί πολύ παλαιά χειρουρική πράξη, η οποία συνήθως γινόταν μέσω μεγάλης τομής στην κοιλιά (κοιλιακή υστερεκτομή) και κατόπιν δια μέσω του κόλπου (κολπική υστερεκτομή). Τα τελευταία, όμως, 20 χρόνια η εξέλιξη της τεχνολογίας μάς έδωσε τη δυνατότητα να τελούμε τέτοια χειρουργεία λαπαροσκοπικά (λαπαροσκοπική υστερεκτομή). Με τη χρήση, δηλαδή, πολύ μικρών τομών στην κοιλιά, από μισό μέχρι και ένα εκατοστό και χρησιμοποιώντας  ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία, που κάνουν την μέθοδο της υστερεκτομής ασφαλή και γρήγορη.

Για να δούμε ποια μορφή υστερεκτομής ειναι καλύτερη για τις γυναίκες, πραγματοποιήθηκαν πολλές μελετες που συνέκριναν την κοιλιακή, την κολπική και τη λαπαροσκοπική υστερεκτομή. Ανάλυση όλων αυτών των μελετών από το μεγαλύτερο ινστιτούτο μελετών στον κόσμο (Cochrane Collaboration), έδειξε πως η η κοιλιακή υστερεκτομή πρεπει να αποφεύγεται και να προτιμούνται η κολπική και η λαπαροσκοπική μέθοδοι λόγο λιγότερου πόνου μετά το χειρουργείο, μικρότερης απώλειας αίματος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και γενικότερα λιγότερων επιπλοκών. Έτσι, η κλασική τομή των 10 με 15 εκατοστών στην κοιλιά πρέπει να γίνεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και όπου η κολπική και η λαπαροσκοπική δεν μπορούν να γίνουν.

Προσφάτως, δύο μεγάλες μελέτες έδειξαν ότι η λαπαροσκοπική αφαίρεση της μήτρας έχει πλεονεκτήματα για τις γυναίκες έναντι της από τον κόλπο αφαίρεσης. Συνοδεύεται απο λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, μικρότερη αιμορραγία και μικρότερη παραμονή της ασθενούς στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα λίγοτερο κόστος και νοσήλεια.

Έτσι σε γενικές γραμμές η λαπαροσκοπική αφαίρεση της μήτρας είναι προτιμητέα της κοιλιακής και κολπικής λόγω:

  1. Βραχύτερης νοσηλείας στο νοσοκομείο. Μια (1) ημέρα για τη λαπαροσκοπική, 3 για την κολπική και 5 με 7 για την κοιλιακή.
  2. Λιγότερη απώλεια αίματος κατα την επέμβαση.
  3. Λιγότερος πόνος μετα το χειρουργείο.
  4. Μικρότερη ανάγκη για παυσίπονα μετά την επέμβαση.
  5. Μικρότερο συνολικό κόστος για την ασθενή.
  6. Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες εντός ολίγων ημερών στη λαπαροσκοπική υστερεκτομή σε αντίθεση με τις εβδομάδες που χρειάζονται στο ανοιχτό (κοιλιακό) χειρουργείο.

Video

Σχηματικά Διαγράμματα

Kάντε κλικ στις παραπάνω απεικονίσεις για να δείτε τη μεγεθυνση

Αφαίρεση Ινομυωμάτων

Διόρθωση Πρόπτωσης Μήτρας

Αφαίρεση Ενδομητρίωσης

Λαπαροσκοπικό Κέντρο Αθηνών

addressΛ. Βασιλίσσης Σοφίας 48 Αθήνα, 11528, Ελλάδα

phone210 72 26 880

fax210 72 43 859

emailinfo@endogynecology.gr

Παράρτημα Ναυπλίου

addressΑιγίου 2 & Σιδηράς Μεραρχίας, 21100, Ναύπλιο

phone6941522337, 27520 23414

fax210 72 43 859

emailinfo@endogynecology.gr

Κέντρο Ενδομητρίωσης Κύπρου

addressΙπποκράτειο Νοσοκομείο Λευκωσίας, Ψαρών 10, 2408 Εγκωμή, Λευκωσία

phone0030 6941522337, 00357 22502000

emailinfo@endogynecology.gr


endogynecology

Κέντρο Ενδομητρίωσης Κύπρου

Newsletter