Διόρθωση πρόπτωσης μήτρας

Διόρθωση Πρόπτωσης ΜήτραςΗ πρόπτωση της μήτρας αποτελεί σχετικά συχνή κατάσταση σε γυναίκες που έχουν συνήθως κυοφορήσει, και εκδηλώνεται με την χαλάρωση των συνδέσμων και των μυών της πυέλου.

Ο τράχηλος της μήτρας εμφανίζεται μέσα στον κόλπο χαμηλότερα από τη φυσιολογική του θέση και μερικές φορές μέχρι και έξω από τον κόλπο. Συνοδά συμπτώματα αποτελούν το αίσθημα βάρους στην πύελο, το άλγος κατά την ορθοστασία στην μέση χαμηλά, εμφάνιση μικρής ποσότητας αίματος από τον κόλπο λόγο ερεθισμού, και συμπτώματα από το ουροποιητικό. Αυτά μπορεί να είναι η δυσκολία στην ούρηση από πίεση της μήτρας που προσπίπτει, η συχνή ούρηση, οι συχνές ουρολοιμώξεις, και το αίσθημα πληρότητας της κύστης.

Η θεραπευτική της αντιμετώπιση της αφορά γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη μήτρα και συνεπώς την ικανότητα τεκνοποίησης, όπως και εκείνες που έχουν ολοκληρώσει την οικογένεια τους.

Η πιο αποτελεσματική επιδιόρθωση της πρόπτωσης μήτρας με την ταυτόχρονη διατήρηση της αφορά στην χρήση ειδικού πλέγματος ανάρτησης. Το συνθετικό αυτό πλέγμα είναι ειδικά σχεδιασμένο για την αποφυγή λοιμώξεων και αδρανές για να το αποδέχεται ο οργανισμός. Τοποθετείται μεταξύ της μήτρας και της επικάλυψης του ιερού οστού της πυέλου, αποκαθιστώντας χωρίς τάση, την ανατομική και φυσιολογική θέση της μήτρας πριν την πρόπτωση αυτής. Το πλέγμα δεν αφήνεται ελεύθερο στην κοιλιά αλλά σκεπάζεται με το περιτόναιο, δηλαδή τη φυσιολογική υπερκάλυψη της κοιλιάς, και συρράπτεται. Η τεχνικη αυτή στις μέρες μας πραγματοποιείται λαπαροσκοπικώς και φέρει όλα τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, όπως η γρηγορότερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες μόλις από τη 2η η 3η μετεγχειρητική μέρα, σε αντίθεση με την κλασσική ανοιχτή τεχνική που συνοδευόταν με μερικές εβδομάδες ανάρρωσης. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και η χρήση απλών παυσίπονων επαρκεί, ενώ η ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την επομένη ημέρα της επέμβασης. Η μοναδική προετοιμασία για το χειρουργείο μπορεί, μερικές φορές, να είναι το ήπιο καθαρτικό του έντερου για να διευκολυνθεί η επέμβαση.

Όταν η γυναίκα έχει τελειώσει με την επιθυμία τεκνοποίησης και δεν έχει την επιθυμία να διατηρήσει τη μήτρα της, η ανωτέρω τεχνική ανάρτησης με πλέγμα καλύτερα να γίνεται σε συνδυασμό με αφαίρεση της μήτρας. Στην περίπτωση αυτή είναι σκόπιμο να γίνεται υφολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή με διατήρηση του τράχηλου της μήτρας. Έτσι αποφεύγεται η εγγύτητα του πλέγματος στον κόλπο αφού μεσολαβεί ο τράχηλος της μήτρας. Το πλέγμα στηρίζεται πάλι στο σύνδεσμο που καλύπτει το ιερό οστό της πυέλου και στον τράχηλο της μήτρας, ενώ εάν υπάρχει συνοδός χαλάρωση του οπίσθιου (ορθοκήλη) η και του προσθίου τοιχώματος του κόλπου (κυστεοκήλη) μπορεί να τις διορθώσει.

Οι λαπαροσκοπικές αυτές τεχνικές φέρουν τα καλυτέρα αποτελέσματα, και πλεονεκτούν έναντι των αναλόγων κολπικών χειρουργείων έχοντας μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας και μικρές πιθανότητες επανεγχείρησης. Συγκριτικά, επίσης με τις κλασσικές ανοιχτές τεχνικές, η λαπαροσκοπική ανάρτηση του κολπικού κολοβώματος ή της μήτρας φέρει ανάλογα επιτυχημένα αποτελέσματα με γρηγορότερη ανάρρωση, λιγότερο πόνο και αισθητικά καλύτερο αποτέλεσμα λόγω των μικρών τομών στο δέρμα.

Αφαίρεση Ινομυωμάτων

Διόρθωση Πρόπτωσης Μήτρας

Αφαίρεση Ενδομητρίωσης

Λαπαροσκοπικό Κέντρο Αθηνών

addressΛ. Βασιλίσσης Σοφίας 48 Αθήνα, 11528, Ελλάδα

phone210 72 26 880

fax210 72 43 859

emailinfo@endogynecology.gr

Παράρτημα Ναυπλίου

addressΑιγίου 2 & Σιδηράς Μεραρχίας, 21100, Ναύπλιο

phone6941522337, 27520 23414

fax210 72 43 859

emailinfo@endogynecology.gr

Κέντρο Ενδομητρίωσης Κύπρου

addressΙπποκράτειο Νοσοκομείο Λευκωσίας, Ψαρών 10, 2408 Εγκωμή, Λευκωσία

phone0030 6941522337, 00357 22502000

emailinfo@endogynecology.gr


endogynecology

Κέντρο Ενδομητρίωσης Κύπρου

Newsletter